Gezelschapsspellen Top 10 van 2022

Gezelschapsspellen Top 10 van 2022

De 10 beste gezelschapsspellen van 2022 zijn:

1) Heat: Pedal to the Metal

Heat racespel

2) Terraforming Mars

Terraforming Mars strategisch bordspel

3) Living Forest

Living Forest natuurspel

4) Ark Nova

5) Wingspan Azië

6) Chromino

7) Quarto Classic

8) Just One

9) Kluster

10) Splendor Duel

Wat speelt er in deze top?

Verrassend dit jaar is dat er echt veel nieuwkomers terug te vinden zijn in de top 10 van de beste gezelschapsspellen. Alleen het strategische bordspel Terraforming Mars heeft zijn top 10 positie van vorig jaar weten te behouden.

Vijf volledig nieuwe spellen van 2022 zijn de top 10 binnengedrongen:
- Heat Pedal to the Metal,
- Living Forest,
- Ark Nova,
- Wingspan Azië,
- Splendor Duel.

Moeten we hieruit concluderen dat spelers zich het voorbije jaar liefst lieten verrassen door nieuwigheden? Ik denk dat we de verklaring ergens anders moeten zoeken.

Er lijkt een rode draad te zitten in het thema van de populairste spellen. Vier van de vijf spellen die bovenaan staan in de top 10 van gezelschapsspellen gaan over (het redden van) de natuur en over (over)leven op een andere planeet. Dit thema blijkt actueel te zijn onder de mensen. Er worden momenteel veel spellen over uitgebracht. En mag het net dit thema zijn dat werkt als een magneet.

Natuurspel Wingspan

In de natuurgerelateerde spellen stimuleren de spelers natuur(behoud) en ondernemen ze actie om een ongezonde situatie te verbeteren. In het spel Terraforming Mars gaan de spelers zelfs parameters (water, zuurstof en temperatuur) aanpassen op planeet Mars zodat de mens daar kan overleven.

Het idee dat mensen iets willen doen om nog wat moois over te laten voor de generaties na ons, lijkt me alvast een heel mooie gedachte!

Spellen voor twee spelers

In de top 10 gezelschapsspellen lijst heb je ook spellen speciaal voor twee spelers.

Een eerste tweepersoonsspel is Quarto Classic. Dit is geen nieuw spel, maar wel veruit het origineelste vier op een rij spel dat bestaat. Eenvoudig van spelregels, maar een goeie uitdaging voor je hersens. Bij het spel Quarto moet niet alleen denken aan je eigen zetten, maar je moet ook altijd bepalen welk speelstuk jouw tegenstander op het bord moet zetten.

Splendor Duel is tweepersoonsspel dat op 3 verschillende manieren gewonnen kan worden. Terwijl je zelf vooruitgang probeert te boeken, moet je ook je tegenstander in de gaten houden.

Dan nog even een woordje apart over Wingspan Azië. Dit spel kan als een op zichzelf staand spel gespeeld worden voor 1 of 2 spelers. Tevens kan je het als uitbreiding gebruiken voor het basisspel Wingspan. Maar ik wil dit spel even onder de rubriek van twee speler spellen vermelden, omdat Wingspan Azië een speciale duetmodus bevat. Er zit wat extra spelmateriaal bij voor deze duetmodus. Het is erg leuk om te spelen. Ik kan je het spel warm aanbevelen!

Duetmodus Wingspan Azië

De beste spellen kopen

Misschien raakte je geïnspireerd door bovenstaande top 10 van de beste gezelschapsspellen?
Uiteraard zijn deze spellen te koop bij Lotana.

Sommige van de spellen waren echter zo populair dat we ze niet meer op voorraad hebben. Maar niet getreurd. Zodra de spellen weer beschikbaar zijn bij de uitgevers, zal je ze opnieuw in onze webshop aantreffen.

Het zijn immers toppers die niemand wil missen!