Het populairste reactiespel in ons gezin

Het populairste reactiespel in ons gezin

Wat is een reactiespel?

Een reactiespel is een dobbelspel of een kaartspel waarbij de spelers om ter snelst reageren op wat ze zien. Een belangrijk kenmerk van een reactiespel is dat de spelregels eenvoudig zijn. Bij een reactiespel speelt iedereen tegelijk. Er is dus geen downtime. Snelheid is de belangrijkste troef om een reactiespel te winnen. Dit maakt dat reactiespellen erg spannend zijn.

Ligretto, hét reactiespel voor tieners

Ons gezin bestaat uit 2 ouders en 2 tieners (respectievelijk 12 en 10 jaar). Wanneer we thuis gezellig samen spelletjes op tafel leggen, kiest mijn dochter tegenwoordig steevast voor het spel Ligretto. Ligretto is een simpel en plezant reactiespel. De uitgekraamde onzin die voortkomt uit het spelen van dit spel is hilarisch.

“Hela, hebt gij die kaart nu net onder de mijne geschoven?”
of “Ligretto stop”. Reactie: “Zeg, en ik was nog niet aan mijn stapel begonnen.”

We hebben al ontzettend veel plezier gehad met dit eenvoudig kaartspelletje!

Reactiespel Ligretto

Hoe speel je Ligretto?

Bij het reactiespel Ligretto beschikt iedere speler over een set van 40 kaarten. Het zijn groene, rode, blauwe en gele kaarten. Elke kleur heeft een reeks met het cijfer 1 tot 10.

Bij aanvang van het spel schudt iedere speler zijn kaartenset. Vervolgens legt hij een stapel van 10 kaarten voor zich neer. Enkel de bovenste kaart van de stapel is zichtbaar. Daarnaast legt de speler nog 4 andere kaarten open voor zich neer. De resterende kaarten houdt hij gedekt in zijn hand.

De bedoeling van het spel Ligretto is zo snel mogelijk de stapel met 10 kaarten weg te spelen. Alle zichtbare kaarten mogen in het midden afgelegd worden als het enen zijn, of als de kaarten volgen op andere reeds afgelegde kaarten met dezelfde kleur. Er mogen altijd 5 zichtbare kaarten voor een speler liggen. Wanneer dit niet meer zo is, dan mag hij kaarten van zijn stapel open leggen.

Er is geen downtime bij het spel Ligretto, want je zit nooit stil. Wanneer je geen van je zichtbare kaarten kan afleggen, ga je de kaarten in jouw hand gebruiken. Je hebt de kaarten vast met de achterkant naar boven. Per 3 kaarten mag je ze omdraaien. De omgedraaide kaarten kunnen ook afgelegd worden in het midden.

Wie als eerste de 10 kaarten van zijn stapel kan afleggen, roept 'Ligretto stop'. Daarna worden de kaarten uit het midden weer gesorteerd (ze hebben een herkenbare achterkant per spelerskleur). Iedere kaart dat een speler afgelegd heeft, levert 1 positief punt op. Iedere kaart van de oorspronkelijke kaartenstapel van 10 die niet werd weggespeeld, bezorgd je 2 strafpunten.

Op deze manier speel je een aantal potjes tot iemand een totaal van 99 punten gescoord heeft.

Verschillende soorten Ligretto

Er is een rode Ligretto, een groene Ligretto en een blauwe Ligretto. Je speelt deze drie spellen op exact dezelfde manier.

Ligretto spellen

Het verschil tussen de Ligretto versies is dat de kaarten een andere achterkant hebben. Je kan de Ligretto sets dus samen gebruiken om het spel met meer spelers te spelen. Ieder Ligretto spel is geschikt voor 4 personen. De drie spellen samen kan je dus met 12 mensen spelen.

Andere Reactiespellen

Uiteraard is Ligretto maar één voorbeeld van een leuk reactiespel. Andere aanraders in deze categorie zijn Dobble, Jungle Speed, Speed Cups, Vlotte Geesten, Hands en Kakkerlakkensalade.

Review over reactiespellen door Marjolijn (02/2022).