Wolven - review

Wolven - review

Bij het spel Wolven speel jij als leider van een roedel wolven, en probeer je zoveel mogelijk grondgebied als mogelijk te veroveren tijdens een maancyclus. Dit doe je door het op te nemen tegen andere roedels met wolven. Gelukkig kan je eenzame wolven toevoegen tot je groep, om dan samen op prooien te jagen.
De maankalender geeft mooi weer hoe ver de spelers in het spel staan. Zodra de kwart maan bereikt wordt, is er een eerste puntentelling. Bij de halve maan is er een 2e puntentelling, en de uiteindelijke puntentelling zal gebeuren bij volle maan.

Het is van belang om de meerderheid te bezitten in de gebieden met de overeenkomstige maan tijdens die puntentelling. Een schuilplaats, een alfa wolf, een gewone wolf telt telkens voor 1 punt, terwijl een hol voor 3 punten telt. De speler die in het gebied de meerderheid heeft, wint het token op die plaats waarop de punten staan afgebeeld. De speler op de 2e plaats krijgt iets minder punten. De rest heeft pech.

Tijdens een spelbeurt mag je 2 acties uitvoeren. De beschikbare acties zijn bewegen met je wolven, jagen, huilen naar eenzame wolven, andere wolven domineren, en een schuilplaats of hut bouwen.
Het bouwen van hutten en schuilplaatsen zorgt ervoor dat je op het einde van het spel punten krijgt en tijdens het spel kan je extra acties vrijspelen.

Boven elk spelersbord liggen tegels. Die tegels ga je omdraaien als je een actie wilt uitvoeren op een terreintegel van het spelbord. Door de tegels om te draaien, komen er andere achtergronden zichtbaar te liggen, waarmee je in je volgende actie of een volgende beurt weer acties kunt uitvoeren.
Wolven is een mooi spel, met mooie artwork en degelijke spelcomponenten. Echter moeten we wel zeggen dat dit een druk spelbord is. We speelden het spel met 5 spelers, en een 3-tal mensen hadden het lastig om hun spelmateriaal vlot terug te vinden op het zeer druk spelbord, ook al waren deze spelers niet kleurenblind.

De mogelijke acties worden goed beschreven in het overzicht dat elke speler voor zich krijgt. Wolven is wel een spel waar je geen fouten mag maken. Eenmaal je een rondje speelt waarbij je bijna niets kan doen, zal je moeten vechten om terug bij de rest te geraken. Dus denk zorgvuldig na over elke actie die je uitvoert.
Je kan verschillende strategieën toepassen. Zo was er in het gezelschap een speler die zich profileerde als jager, en alle 5 verschillende prooien kon vangen. Dat leverde een mooie 25 punten op tijdens de eindtelling, maar was blijkbaar niet voldoende voor de overwinning.

Tijdens het spel is er voldoende interactie tussen de spelers, zeker als je weet dat de actie domineren een wolf van de tegenstander kan doen veranderen in een wolf van je eigen roedel.

Het spel kan je spelen van 3 tot 5 spelers. Wij speelden het met 5, maar ik denk dat het ideale aantal 4 spelers is. Zeker eens proberen!

 

Review van 'Wolven' door KV/EP (uit het clubblad 'Het Geel Pionneke', jaargang 15 - nummer 216)

Wolven is te koop bij Lotana. Klik hier om te bestellen.