Neoville - review

Neoville - review

In Neoville gaan de spelers als architecten aan de slag en trachten ze een stad te bouwen die voldoet aan de combinatie van een menselijke omgeving en een natuurlijke wereld. Aan de hand van tegels, die in een 4 op 4 raster bij elke speler komen te liggen, bouwen ze stilaan een stad op.
Een spelletje Neoville zal in exact 16 rondes te spelen zijn. Logisch als je weet dat de stad die je gaat bouwen uit exact 16 tegels zal bestaan, en dat je elke ronde 1 tegel mag bouwen.

Tijdens je spelbeurt voer je de volgende acties uit:
Kies 1 van de 3 tegels die je op hand hebt om te bouwen, grenzend aan een vorige tegel in je stad (behalve de eerste tegel natuurlijk). Tegels moeten horizontaal of verticaal grenzen, en je gebied mag niet groter dan 4 op 4 tegels worden.
Vervolgens heb je de mogelijkheid om een wolkenkrabber of een nutsvoorziening op die tegel die je net geplaatst hebt, te bouwen. Dat doe je op 1 van de 4 vakjes op die tegel, tenminste als er geen parkje of voetbalplein bijvoorbeeld op staan. Die plaatsen mogen nooit bebouwd worden. Er zijn torens voorzien van 4, 6, 8, 10 of 12 hoog, en daar zijn er 4 soorten van: water, gras, zand en steen. Plaats je bijvoorbeeld een wolkenkrabber van het type water, moet deze op het vakje water van je net gelegde tegel komen. Kies je daarbij voor de toren van hoogte 6, is het de bedoeling dat die wolkenkrabber in een gebied komt te staan van 6 water vakjes. Lukt je dat tegen het einde van het spel, scoor je 6 punten. Lukt je dat niet, scoor je -6 punten!
Behalve wolkenkrabbers kan je ook nutsvoorzieningen plaatsen. Eén bepaalde soort van de nutsvoorzieningen toont een bepaalde tetris-achtige vorm.

Heb je die vorm in een bepaalde soort ondergrond kunnen bouwen in je stad, en staat die nutsvoorziening er op, kan je evenveel punten scoren als het getal dat op die nutsvoorziening staat. Of wederom minpunten als je het niet lukt tegen het einde van het spel. Nog andere nutsvoorziening moeten dan weer in de rij en kolom waar de voorziening staat een x aantal symbolen hebben om de punten ervan te krijgen.
Tot slot mag je een nieuwe tegel trekken zodat je er terug 3 op hand hebt, en is de volgende speler aan de beurt. Het spel gaat verder totdat alle spelers exact 4 op 4 tegels gebouwd hebben. Vanaf nu kan je de punten tellen. Alle wolkenkrabbers en nutsvoorzieningen die aan de vereisten voldoen, zijn pluspunten, de andere zijn minpunten.
NeoVille is een erg eenvoudig spel en ideaal voor beginnende spelers. De liefhebbers van het meer moeilijkere genre zullen zeker op hun honger blijven zitten. Interactie met de andere spelers is beperkt. Enkel het feit dat andere spelers torens of nutsvoorzieningen kunnen weg nemen en dat die niet meer beschikbaar zijn voor de rest, is de enige interactie. Het spelmateriaal is mooi vorm gegeven, al kan het gebeuren dat er hier en daar een wolkenkrabber scheef komt te staan. Een vlot en eenvoudig tussendoortje.

Review van 'Neoville' door EP/KV (uit het clubblad 'Het Geel Pionneke', jaargang 14 - nummer 201)

Neoville is te koop bij Lotana's Spelmagazijn. Klik hier om te bestellen.