De verdwenen ruïnes van Arnak

De verdwenen ruïnes van Arnak

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een bordspel met een leuke combinatie van verschillende spelmechanismen. Tijdens het spel heb je een enorme waaier aan actiemogelijkheden. Je zal nieuwe locaties ontdekken, bewakers overwinnen, middelen verzamelen en onderzoeken doen. Het artwork zorgt ervoor dat je helemaal meegezogen wordt in het avontuur.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak overzicht van het spelbord

Het verhaal van het spel

De Verdwenen Ruïnes van Arnak speelt zich af in de jaren dertig van een alternatieve geschiedenis. De spelers gaan op expeditie naar een onbewoond eiland. Omdat er sporen gevonden zijn van een grote en onbekende beschaving, willen ze alle geheimen ontdekken. Ze verkennen het eiland, gaan artefacten zoeken en nemen het op tegen bewakers van locaties.

Het verhaal van Arnak is heel sterk uitgewerkt. Je krijgt in het spel heel veel details over de nieuwe wereld waarin het zich afspeelt. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor details over geografie, mythen, gebruiken, architectuur, flora en fauna. Hierdoor kan jij je volledig inleven in het thema!

Wat voor spel is De Verdwenen Ruïnes van Arnak?

De Verdwenen Ruïnes van Arnak combineert deck-building en worker-placement in een spel met verkenning en voorraadbeheer.

De spelers kunnen hun kaarten gebruiken zoals in een traditioneel deck-building spel, maar tevens om nieuwe arbeiders te plaatsen. Ze hebben maar één actie per beurt. Het is dus belangrijk om goed af te wegen wat de beste keuze is. Om sommige acties uit te voeren, heb je middelen nodig in plaats van arbeiders.

Naarmate de spelers het eiland verder verkennen, komen er nieuwe actiemogelijkheden in het spel.

Detail spelmateriaal Arnak

De verschillende basisacties van het spel:

1) Een opgraving doen

Stuur een archeoloog naar één van de vijf basislocaties (of een al ontdekte locatie) op het spelbord. Om locaties op te graven, moet je reiskosten betalen.

2) Ontdek een nieuwe locatie

Stuur een archeoloog naar een nieuwe locatie. Voor deze actie zijn de reis- en kompaskosten aanzienlijk hoger dan wanneer je een gewone opgraving doet. Bij iedere ontdekking van een nieuwe locatie, heb je de ellende dat je een bewaker wakker maakt. Wanneer je deze niet overwint tegen het einde van de ronde, krijg je een angstkaart.

De actie 'Nieuwe locaties ontdekken' is risicovoller dan een opgraving doen, maar levert zeer interessante voordelen op. Je krijgt er een afgodsbeeld voor én middelen.

3) Overwin een bewaker

Hiervoor heb je middelen nodig. Lukt het je om de bewaker te overwinnen, dan levert je dit aan het eind van het spel punten op. Wanneer je de middelen niet hebt (of liever bewaart voor andere acties), krijg je een angstkaart. Door de angstkaart geef je tegenstanders op een makkelijke manier punten.

4) Koop een kaart

Om jouw persoonlijke trekstapel op te waarderen, kan je voorwerpen en artefacten kopen. Er zijn 75 voorwerpen en artefacten. De voorwerpen variëren van dagelijkse gebruiksvoorwerpen tot bijzondere voorwerpen uit de cultuur van Arnak. Ieder voorwerp biedt de spelers hulp tijdens het spel. Een voorbeeld hiervan is het oorlogsmasker. De speler die dit voorwerp bezit, kan het eiland verkennen zonder middelen op het spel te zetten bij ontmoetingen met bewakers.

Voorwerpen en artefacten kosten geld, maar leveren punten op aan het eind van het spel.

5) Speel een kaart

Je kan een kaart uitspelen voor het reissymbool of voor het effect dat erop staat. Bepaalde kaarten hebben een vrije actie die je naast jouw gewone actie kan uitvoeren.

6) Onderzoek

In het spel De Verdwenen Ruïnes van Arnak kan je op twee manieren onderzoek uitvoeren. Je onderzoekt met jouw vergrootglas of je schrijft over jouw onderzoek in een logboek. Uiteraard kan je enkel in het logboek schrijven over wat je al onderzocht hebt.

Om te onderzoeken betaal je kosten (middelen). Je ontvangt het resultaat van het onderzoek in de plaats. Dit kunnen interessante voordelen zijn zoals bonustegels of assistenten.

7) Passen

Als je geen acties meer kan (of wil) uitvoeren, pas je. De spelronde eindigt wanneer alle spelers gepast hebben.

Naast bovenstaande basisacties, komen er extra actiemogelijkheden in het spel wanneer er nieuwe locaties ontdekt worden.

Hoe het spel Arnak winnen?

Het doel van het Arnak bordspel is middelen, arbeiders en kaarten inzetten om zo veel mogelijk overwinningspunten te verzamelen. Dit is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn namelijk ontzettend veel actiemogelijkheden en je hebt maar gelimiteerde middelen en arbeiders. Om Arnak te winnen, heb je dus een doordachte strategie nodig.

Wie aan het eind van het spel de meeste overwinningspunten bezit, wint.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak kopen?

Ben je geboeid door de combinatie van de verschillende spelsystemen? Raakte je gecharmeerd door de diepgaande uitwerking van het thema? Begon je spontaan al een strategie te bedenken bij het lezen van de verschillende keuzemogelijkheden? Voeg dit spel dan toe aan jouw spellencollectie!

Je kan het bordspel De Verdwenen Ruïnes van Arnak kopen bij Lotana.
Leverbaar vanaf midden juni 2021.