Nederlandstalige gezelschapsspellen

Nederlandstalige gezelschapsspellen

999 games & White Goblin Games

Blasting Billy van 999 games

Dit kaartspel is een leuk familiespel. Jij en je medespelers zijn bandieten die een buit gaan verdelen. Om te overleven, moet je ervoor zorgen dat de bendeleider altijd meer buit heeft dan jijzelf. Wie aan beurt is, legt een kaart bij zichzelf, bij de bendeleider (= midden van de tafel), of in de doos. De buit van de bendeleider ligt gedekt. De nullen en de dynamietstaven in het spel zorgen ervoor dat je kan bluffen. (Met dynamiet vernietig je de kaart die erbovenop ligt.)

Blasting Billy kaartspel 999 games

Bij het spel Blasting Billy is er een geluksfactor bij het trekken van kaarten. Toch stoort dit helemaal niet. Het leuke aan dit spel is dat het echt spannend blijft tot alle spelers op het einde hun kaarten open draaien. Pas dan zal duidelijk worden wie de winnaar is!

Great Plains van 999 games

Dit spel voor twee vinden we niet zo great. Jij en je medespeler proberen allebei om het talrijkst aanwezig te zijn op de verschillende grasvlaktes. Om beurten mag je een pion zetten. Meer dan dat is het eigenlijk niet. Er zijn 3 dieren (paard, adelaar en beer) die ervoor zorgen dat je jouw pion eens  wat anders kan plaatsen, maar dit verandert eigenlijk weinig.

Great Plains van 999 games

Doordat er maar beperkte strategische mogelijkheden in dit spel zijn, vinden we het spel Great Plains geen hoogvlieger.

Witchstone van 999 games

Witchstone is een topspel! Iedere beurt leg je een hexagonale tegel in jouw soepketel. De 2 symbolen op de tegel geven weer welke 2 acties je mag uitvoeren. Leg je de symbolen aangrenzend aan identieke symbolen in de ketel, dan krijg je een kettingreactie waardoor je de actie meerdere keren mag doen.

Door het mooi vormgegeven spelmateriaal kan je je goed inleven in het magische thema van het spel Witchstone. Het spel biedt veel strategische mogelijkheden. Je moet elke beurt gaan puzzelen om uit te pluizen welke acties voor jou het meest opbrengen. Je kan voor directe punten gaan of voorspellingen doen die aan het eind van het spel punten opleveren. Of een combinatie van beide.

Witchstone van 999 games

999 Games geeft als richtleeftijd 12+, maar je kan het spel gerust ook met een 10-jarige spelen die al wat spelervaring heeft.

Zinga van 999 games

Zinga is een simpel spel, maar wel een aanrader. Het is een combinatie tussen een dobbelspel en een reactiespel. Onze kinderen (2 tieners) spelen het graag. Doordat het een kort spel is waar geen opstelling voor nodig is, komt het regelmatig op tafel.

Zinga van 999 games

Je gooit 6 dobbelstenen en gaat om ter eerste op zoek naar een combinatie van een kleur en een getal die op jouw scoreblaadje staat. Bij ons blijft het nooit bij één spelletje Zinga. De blaadjes gaan er snel door.

Fiesta Mexicana van 999 games

Fiesta Mexicana heeft een origineel biedsysteem. Dat is het wel eens leuk om te spelen. Toch zijn we niet helemaal wild van het spel. Daarom zal het bij ons slechts occasioneel op tafel komen.

Fiesta Mexicana is een familiespel waarbij je gaat bieden op gerechten, maar je hoeft ze niet echt te betalen. Je biedt met de waarde van de lege plaatsen aan tafel. Heeft jouw plaats de hoogste waarde, dan mag jij het gerecht daar neerleggen.

Fiesta Mexicana van 999 games

Het is belangrijk hoe je de gerechten schikt, zodat jouw geheime opdrachten aan het eind van het spel punten opleveren. Heb jij deze ronde geen gerecht gekregen? Dan mag je jouw tafel (= spelbord) draaien. Op die manier komen weer andere waardes vrij waarmee je kan bieden.

Ark Nova van White Goblin Games

Dit is het tofste Nederlandstalige expertspel dat recent uitgebracht is. Het is mooi, wetenschappelijk onderbouwd, gevarieerd en gebalanceerd. Wie van plannen en keuzemogelijkheden houdt, zal echt smullen van dit spel!

Ark Nova expertspel White Goblin Games

Het vraagt wel wat voorbereidend leeswerk om Ark Nova te spelen. De handleiding is erg uitgebreid. Maar met het spelen van het spel is gans jouw namiddag of avond dan ook gevuld met spelplezier.

Weetje: Op de doos geven ze een indicatieve spelduur van 90 minuten. Het zou waarheidsgetrouwer zijn als er zou staan 90 minuten per speler.

Cascadia van White Goblin Games

Hou je wel van het dierenthema, maar heb je liever minder lange en complexe spellen dan Ark Nova? Dan vormt Cascadia een leuk alternatief. Cascadia is een toegankelijk spel waarin je zelf een natuurgebied maakt dat leefbaar is voor verschillende diersoorten. Je scoort punten door een meerderheid te krijgen in landschapstypes en door de dieren die er aanwezig zijn. Bij de dieren gaat het niet enkel om het aantal, maar ook de positionering is belangrijk.

Cascadia van White Goblin Games

Een spelbeurt verloopt vlot. Je kiest een landschapstegels en een dier uit het aanbod. Daarna leg je deze twee fiches aan. Scoren doe je aan het einde van het spel (= na 20 beurten). Ieder spel liggen er 5 doelkaarten open waarmee je punten kan scoren. Een doel kan bijvoorbeeld zijn om een zo groot mogelijke groep van wapiti’s te maken.

Iedere spelers speelt op zijn eigen bord, maar er is interactie bij het kiezen van landschapstegels en dieren.

Nieuwe spellen

Hopelijk heeft bovenstaande informatie jou kunnen inspireren? We kijken er alvast naar uit om ook de volgende nieuwe spellen van 999 games en White Goblin Games te ontdekken!