Pappy Winchester - review

Pappy Winchester - review

Pappy Winchester is niet meer. Hij was de grootste van alle oplichters, en iedereen weet dat hij stinkrijk was. Zijn laatste wens was dat zijn nabestaanden konden genieten van zijn fortuin en van de percelen van zijn boerderij, en dat de rijkste van hen aan het hoofd van de fa-milie komt te staan. Wel, het belangrijk-ste was dat zijn geld in de familie bleef. Maar Pappy Winchester heeft aan alles gedacht.

In Pappy Winchester zijn jij en je medespelers de erfgenamen, en jullie zijn samen gekomen om de bezittingen te verdelen. Het speelbord bestaat uit 19 stukken land, verdeeld in 7 woestijn, 6 prairie, en 6 bos percelen. Treinsporen en een rivier lopen over het hele gebied, en afzonderlijk vinden we nog een bar. Elke speler krijgt bij de start 8000 USD en 2 kaarten met daarop een geheime doelstelling. Er komt een bonus token gedekt op elk perceel.

De actieve speler mag tijdens zijn speelbeurt een perceelfiche trekken, waarna de spelers een veiling gaan houden voor dat perceel. De winnaar van de veiling mag op dat perceel een eigen jeton plaatsen, het bonus token omdraaien en het effect daarvan uitvoeren. Een mogelijk effect zou kunnen zijn dat je naar gedekte mijn- of boerderijkaarten mag kijken om de waarde van de percelen te bepalen. Of je kan de trein langsheen het spoor of de boot over de rivier verplaatsen, want als je percelen bezit waar de trein of boot aan grenst, krijg je extra geld. Nog een effect zou het innen van geld via de bar kunnen zijn. De winnaar van de veiling maakt gelijke delen van zijn bod en geeft dat aan zijn medespelers. De mogelijke overschot komt in de bar.

Elke speler start het spel ook met een duel token, dat je kan gebruiken als je nog maar met 2 spelers overblijft bij de veiling. In dat geval zal een derde speler 2 duel kaarten schudden, 1 met een wapen en 1 zonder. De bieder neemt een kaart, en als daar een wapen op staat is hij de winnaar van de veiling.

Er worden 5 stapels met bankbiljetten gemaakt bij de start van het spel, met elk een verschillend gezamenlijk objectief erop. Zodra na de veiling een speler kan voldoen aan een objectief, zoals bijvoorbeeld in het bezit zijn van elk soort type van perceel, dan mag die speler die geldstapel nemen. Na de 19e veiling laten de spelers hun geheime objectieven aan de andere spelers zien, en verdienen daar dan hopelijk ook geld mee. De speler met de meeste percelen krijgt daarbovenop 5000 USD. En je kon het al raden, de speler met het meeste geld is de winnaar en ook het nieuwe hoofd van de familie.

 

Review door KV/EP (uit het clubblad 'Het Geel Pionneke', jaargang 12 - nummer 186)