Roll & Write versus Flip & Write

Roll & Write versus Flip & Write

Welk spel past het beste bij jouw speelstijl?

Spellen met het spelmechanisme Roll & Write en Flip & Write zijn voor alle leeftijden boeiend, ook als de spelers nog geen spelervaring hebben. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat dit net de populairste spellen zijn.

Roll & Write spellen

Roll & Write spellen worden gespeeld met dobbelstenen en scorebladen. Spelers gooien de dobbelstenen en vullen vervolgens hun scoreblad in met de overeenkomstige cijfers. Door strategische keuzes te maken, proberen ze een zo hoog mogelijke score te behalen.

Enkele voorbeelden van Roll & Write spellen zijn Yahtzee, Qwixx, Keer op Keer en Clever (zie foto hieronder).

Roll & Write spel Clever

Flip & Write spellen

Flip & Write spellen worden gespeeld met kaarten (of tegels) en scorebladen. Spelers draaien de kaarten (of tegels) om en maken met de openliggende informatie aantekeningen op hun scoreblad. Door het scoreblad zo efficiënt mogelijk in te vullen, trachten ze de hoogste score te behalen.

Enkele voorbeelden van Flip & Write spellen zijn Welcome to, CartographersNext Station London en Metrolijn (zie foto hieronder).

Flip & Write spel Metrolijn

Vergelijking van beide spelmechanismen

Roll & Write en Flip & Write spellen hebben veel overeenkomsten:
- Ze zijn snel en simpel te spelen.
- Iedereen kan meedoen.
- De spelers krijgen een aanbod en kiezen waar ze dit noteren op hun scoreblad.

Hoewel ik je ook tegenvoorbeelden kan geven, vragen Flip & Write spellen meestal net iets meer strategie en planning dan Roll & Write spellen. In Roll & Write spellen zit een hogere geluksfactor omdat er dobbelstenen in het spel zijn.

Welke variant je ook kiest, beide spellen bieden een leuke en uitdagende ervaring die je zeker wilt proberen. De spelletjes zijn kort en krachtig, mijn inziens zelfs een beetje verslavend (op een positieve manier).

Roll & Write en Flip & Write spellen zijn dus zeker de moeite waard om aan te schaffen. Het zijn de perfecte spellen om 'tussen de soep en de patatten' te spelen. De spelletjes zijn de aanzet tot een leuke tijd met familie en vrienden.