Kaarten van spellen beschermen

Kaarten van spellen beschermen

1. Hoe kaarten sleeven?

1.1 Formaat en aantal bepalen

Een eerste obstakel is het juiste formaat van beschermhoesjes kiezen. Hiervoor moet je weten hoe groot de kaarten van jouw spel precies zijn. Je gaat dit best niet zelf meten (tenzij je het echt heel nauwkeurig kan).

Zelf gebruik ik de website Boardgamegeek.com. Deze site geeft volgende info weer van ieder spel dat je maar kan bedenken:
– het juiste formaat van de kaarten,
– het aantal kaarten van elk formaat,
– aanbevelingen van sleeves in verschillende merken.

Waar vind je deze info?
1) Surf naar www.boardgamegeek.com.
2) Typ de naam van jouw spel in de zoekbalk bovenaan.
3) Klik het juiste spel aan.
4) Gebruik de toetsencombinatie 'Control' + 'F' om de pagina te doorzoeken. Er verschijnt nu een zoekbalk. Als je hier 'sleeves' ingeeft, kom je terecht bij wat je nodig hebt: 'Card sleeve sizes for games'.

Card game sizes for games (boardgamegeek)

1.2 Dikte kiezen

Je hebt sleeves in verschillende diktes. Hoe dikker de hoesjes zijn, hoe beter ze beschermen, maar hoe duurder ze uitvallen.

De dikte van sleeves wordt uitgedrukt met de lengtemaat Micron (μ).
Hieronder vind je een lijstje met de meest voorkomende diktes:

40 μ : Mayday sleeves (alle sleeves van dit merk die per 100 verpakt zitten)
50 μ : Inner sleeves (*) van Ultra Pro en inner sleeves van KMC
(*) Inner sleeves zijn de binnenste sleeves wanneer je kiest voor een dubbele bescherming (lees meer bij punt 1.3 hieronder).
80 μ : Arcane Tinmen
90 μ : Mayday Premium sleeves
100 μ : Gamegenic sleeves en Ultra Pro game sleeves
105 μ : Ultra Pro Deck Protector Sleeves
120 µ : KMC Hyper Mat sleeves

1.3 Enkele of dubbele bescherming?

Verzamelaars en spelers van Trading Card games zoals Magic the Gathering en Pokémon willen graag nog een stapje verder gaan in het beschermen van waardevolle kaarten. Ze geven hun kaarten een dubbele bescherming. Je hebt dan een dun binnenhoesje (= inner sleeve) dat in een iets groter buitenhoesje past. Het eerste hoesje schuif je aan de bovenkant van de kaart, het andere schuif je over de onderkant. Zo wordt de kaart volledig afgeschermd en kan er nooit vocht aan komen.

Een voorbeeld van een dubbele bescherming voor kaarten zijn de Pro-fit Inner Sleeves van Ultra Pro. Deze hoesjes hebben een afmeting van 64x89mm. Ze zijn geschikt voor kaarten met een maximum formaat van 63x88mm. De binnenhoesjes passen perfect in de Ultra Pro Deck Protector Sleeves van 66x91mm.

Ultra Pro inner sleeves

1.4 Afwerking: glanzend of mat?

Er zijn twee verschillende afwerkingen van sleeves nl. glanzend of mat. Van dikte en kwaliteit zijn beide afwerkingen hetzelfde.

Matte sleeves hebben wel enkele voordelen t.o.v. glanzende sleeves. Ze reflecteren niet en ze plakken minder tegen elkaar bij het shuffelen.

1.5 Achterkant: transparant of gekleurd?

De meest gebruikte beschermhoesjes zijn uiteraard transparant, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Voor deze sleeves wordt de benaming CLEAR gebruikt.

Er zijn echter situaties waarin het handig kan zijn om sleeves te hebben met een gekleurde achterkant. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een wedstrijdje doet waarbij verschillende decks onder elkaar komen. In dit geval kan je hoesjes gebruiken met een doorzichtige voorkant en met een gekleurde achterkant.

2. Welke sleeves raden wij aan?

De verhouding prijs/kwaliteit van de sleeves van Gamegenic is erg goed. De stress test in onderstaand filmpje laat op een humoristische manier zien dat de kwaliteit van de sleeves echt wel hoog ligt.

Een bijkomend voordeel van het merk Gamegenic is dat ze veel verschillende formaten aanbieden. Dit maakt dat er meestal oplossingen zijn voor alle kaartformaten uit eenzelfde spel. Zo kan je alles netjes in hetzelfde merk sleeven.

2.1 Let op voor...

Er is geen twijfel dat sleeves een goede bescherming zijn voor kaarten. Toch moet ik er een bemerking bij geven. Door kaarten te sleeven, gaan de kaarten meer ruimte innemen. Let dus goed op dat de kaarten nog in de speldoos passen wanneer ze hun beschermend jasje dragen.

3. Hulpje bij het sleeven

Op de website van Lotana plaatsten we een handige tool als hulp bij het sleeven. Geef jouw voorkeuren in (merk, dikte, mat/glanzend, kleur, prijs) en vind de geschikte sleeves.

Je kan bij de tool ook vertrekken vanuit het formaat van de kaarten van jouw spel. Selecteer de maat en ontdek welke sleeves geschikt zijn voor jouw spel!